Skip to main content

Voeding

Ben je klaar om te werken aan een gezonde relatie met eten, met jezelf en met je lichaam?

Wil je jezelf bevrijden van alle mentale ballast rond eten en diëten?  Wil je weer leren luisteren naar je lichaam en je emoties en vrij keuzes leren maken?

Dat kan! 

Bieke leert je op een positieve manier en zonder beperkingen je voedingsgewoontes aan te pakken en gaat samen met jou op zoek naar een eetpatroon dat bij jou past.

Kies voor jezelf en begin vol enthousiasme aan jouw traject om weer vrij en voluit te leven. Met vertrouwen en respect verkennen we jouw leefwereld, jouw voorkeuren en jouw valkuilen op het vlak van voeding zodat we je weer dichter bij jezelf kunnen brengen.

​Geen quick fix, maar een duurzame verandering van je manier van eten, denken en voelen. We slaan samen de brug tussen wat je eet en waarom je eet. Op die manier maken we ruimte om mee de psychologie achter jouw eetgedrag te bekijken en aan te pakken.

De focus ligt op het begeleiden van adolescenten en volwassenen die een moeilijke relatie met eten hebben zoals bij emotioneel eetgedrag, eetstoornissen en selectief eetgedrag.

Misschien herken je jezelf wel in één van onderstaande beschrijvingen?

Je bent het klassieke diëten met de schema's en de voedingslijsten beu. Door de grote hoeveelheid aan tegenstrijdige informatie zie je door de bomen het bos niet meer.

Je leven wordt gedomineerd door strenge regels rond eten, cheatdays, continu de rekensom maken wat er wel of niet kan gegeten worden, compensatie door minder te eten of nadien te sporten, schuldgevoelens na het eten van bepaalde voeding enz. Deze manier van omgaan met eten is het gevolg van jouw jarenlange lijdensweg van diëten, hervallen in oude gewoontes, terug diëten... Je zelfvertrouwen heeft daardoor een stevige deuk gekregen, je bent overspoeld door kritische gedachten en bent het contact met je lichaam en emoties helemaal kwijt. 

En toch wil je iets veranderen, dat voel je heel duidelijk, maar terug diëten is geen optie meer.

Eten is voor jou geen doodgewone activiteit meer. In de hoop dat een slanker lichaam je meer zelfvertrouwen zal geven, begin je angstig de controle over wat je eet op te drijven. Maar op een bepaald moment slaat de controle over in dwang en is er geen ruimte meer om vrij keuzes te maken.

Je lichamelijke gezondheid gaat achteruit, maar ook de emotionele en sociale gevolgen van je eetgedrag worden steeds duidelijker waardoor normale zaken zoals op restaurant gaan, afspreken met vrienden, je concentreren op iets, plezier ervaren, naar school gaan of gaan werken moeilijker worden.

Ongelukkig, eenzaam en afgezonderd van alles, komt er een punt waarop je nadenkt om terug een gezonde relatie met eten op te bouwen.

Jij en/of je omgeving omschrijven je als een moeilijke eter. Je lust maar een beperkt aantal voedingsmiddelen en hebt daardoor weinig variatie in je eetpatroon. Hoewel dit de klassieke adviezen tegenspreekt, kan het zijn dat je hier lichamelijk en mentaal geen hinder van ondervindt.

Wanneer je dus op zoek gaat naar hulp dan is dat omdat je merkt dat je gebrek aan variatie, het soort voeding dat je eet of je porties voor gezondheidsklachten beginnen te zorgen (bv. overgewicht, ondergewicht, tekorten in je bloed, vermoeidheid...) of omdat het je sociaal leven beïnvloedt (bv. moeilijk uit huis eten, gespannen sfeer thuis...). Je hoopt op een haalbare manier je eetpatroon te kunnen uitbreiden om zo je lichamelijke en/of mentale gezondheid te verbeteren.